Ίσως Είναι Ώρα Να Αλλάξετε Την Εταιρία Που Ασφαλίζεστε

Αλλαγή εταιρίας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε να μεταφέρετε την ασφαλιστική σας κάλυψη σε άλλη εταιρεία. 

  • Ίσως έχετε αλλάξει θέσεις εργασίας και δικαιούστε ομαδική έκπτωση μέσω άλλου ασφαλιστή ή ίσως δεν είστε ικανοποιημένοι με την υπηρεσία που παρέχει η παρούσα εταιρεία σας. Ίσως απλά βρήκατε μια άλλη εταιρεία πρόθυμη να σας προσφέρει το ίδιο επίπεδο κάλυψης για πολύ λιγότερα χρήματα. Σήμερα, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν 24-ωρες πληροφορίες τιμών μέσω τηλεφώνου χωρίς χρέωση ή ιστότοπων. Οπότε, η διερεύνηση των επιλογών σας δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη.

Γιατί να μεταβείτε σε νέο ασφαλιστικό φορέα;

Ελέγχετε τακτικά τις καλύψεις για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την καλύτερη ασφαλιστική αξία για τα χρήματά σας. Θα ανακαλύψετε τι ακριβώς πληρώνετε για αγορές σε ασφάλεια αυτοκινήτου τιμές 1400 κυβικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ασφάλιστρα για πανομοιότυπες πολιτικές μπορεί να ποικίλλουν πολύ μεταξύ διαφορετικών εταιρειών. Οι λόγοι αυτής της διακύμανσης των τιμών ίσως να είναι πολύ περίπλοκοι, αλλά βασίζονται στην εμπειρία των αξιώσεων μιας εταιρείας για τους ασφαλισμένους στις ανάλογες ομάδες κάλυψης (π.χ. άτομα παρόμοιας ηλικίας, αριθμός ατυχημάτων, τύπος οχήματος). 

Για παράδειγμα, εάν ένας μεγάλος αριθμός ατόμων σε κάποια ομάδα κάλυψης υποβάλλει αξιώσεις για ένα δεδομένο έτος, τα ποσοστά σας πιθανότατα θα αυξηθούν. Όταν συμβαίνει αυτό, καλύτερες εκπτώσεις και χαμηλότερα συνολικά ασφάλιστρα ενδέχεται να διατίθενται σε άλλες εταιρείες, αν και ορισμένα κράτη ρυθμίζουν αυστηρά την τιμή κάλυψης. Όταν αποφασίσετε να αλλάξετε την ασφάλιση αυτοκινήτων σε άλλη εταιρεία, αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε μια σχολαστική έρευνα.

Πώς να ακυρώσετε το παλιό σας συμβόλαιο

Γενικά, το μόνο που πρέπει να κάνετε για να ακυρώσετε το αυτοματοποιημένο συμβόλαιο, είναι να ενημερώσετε γραπτώς την ασφαλιστική σας εταιρεία, καθορίζοντας την ημερομηνία που θέλετε να ακυρωθεί. Σε ορισμένες εταιρείες, ο νέος σας πράκτορας πρέπει να ειδοποιήσει τον προηγούμενο αντιπρόσωπό σας για την αλλαγή που πρόκειται να πραγματοποιήσετε. Κάποιες εταιρείες ζητούν να επιστρέψετε την έντυπη ύλη. 

Η παλιά ασφαλιστική σας εταιρεία θα σας στείλει ένα έντυπο αίτησης ακύρωσης, που πρέπει να υπογράψετε και να επιστρέψετε. Εξετάστε προσεκτικά τη φόρμα για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με την πολιτική ακύρωσης είναι σωστές. Εάν δεν λάβετε μια τέτοια φόρμα εντός δύο εβδομάδων από την αποστολή της επιστολής σας, καλέστε αμέσως τον αντιπρόσωπό σας ή την εταιρεία για να ελέγξετε την κατάσταση της ακύρωσης

Μην παραιτηθείτε απλώς από το παλιό σας συμβόλαιο, χωρίς να την επίσημη έγγραφη ακύρωση. Διαφορετικά, η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να υποθέσει ότι θέλετε να συνεχίσετε την κάλυψή σας και τελικά να τερματίσει την συνεργασία για αποτυχία πληρωμής ασφαλίστρων και να αναφέρει την έλλειψη κάλυψης στο Υπουργείο. Αυτό μπορεί να βλάψει την πιστοληπτική σας ικανότητα και την ικανότητά σας να λάβετε μια νέα ασφάλεια για το αυτοκίνητό σας.

Φροντίστε πρώτα να αποκτήσετε μια νέα πολιτική

Πάντα να εφαρμόζετε ένα νέο συμβόλαιο πριν ακυρώσετε την παλιά σας ασφαλιστική κάλυψη. Δεν θέλετε να έχετε ένα κενό προστασίας ακόμη και για μια μέρα. Ευτυχώς, υπάρχει μικρός κίνδυνος να συμβεί αυτό. Τα περισσότερα κράτη απαιτούν από όλους τους οδηγούς που ζουν εντός των συνόρων τους, να κατέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλισης αυτοκινήτων. 

Έτσι, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες απαιτούν από τους ασφαλισμένους να παρουσιάσουν απόδειξη νέας κάλυψης προτού ακυρώσουν ένα ενεργό συμβόλαιο. Ίσως χρειαστεί να παρουσιάσετε τα αντίγραφα μιας νέας ασφάλισης ή τη σελίδα δηλώσεων του νέου σας συμβολαίου. Η νέα σας εταιρεία θα μπορεί να χρονομετρήσει την έναρξη της νέας πολιτικής, για να συμπέσει με την ακύρωση της παλιάς κάλυψης.

Πότε να αλλάζετε ασφαλιστική εταιρία

Ο καλύτερος χρόνος για εναλλαγή συμβολαίων ασφάλισης αυτοκινήτων, είναι λίγο πριν ανανεωθεί το παλιό σας συμβόλαιο. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποφύγετε την πληρωμή για έξοδα εκτύπωσης και εκκίνησης που πραγματοποιεί η εταιρεία στο πλαίσιο της διαδικασίας ανανέωσης. Αποφεύγετε επίσης την ταλαιπωρία του υπολογισμού του ποσού τυχόν αχρησιμοποίητου ασφαλίστρου που θα πρέπει να σας επιστραφεί.

Θα σας σταλεί ειδοποίηση ανανέωσης περίπου ένα μήνα πριν από την έναρξη μιας νέας περιόδου, ανάλογα με τους κανονισμούς της Ελληνικής νομοθεσίας. Η ειδοποίηση θα περιγράφει την κάλυψη, τις εκπτώσεις και το ποσό της πριμοδότησης που οφείλετε. Όταν αποφασίσετε να αλλάξετε ασφαλιστική εταιρία, θα πρέπει να ευθυγραμμίσετε το νέο συμβόλαιο τη στιγμή που το προηγούμενο θα έπρεπε να ανανεώνεται. Έχει πλέον καταργηθεί η προθεσμία περίπου ενός μήνα μετά την ημερομηνία για ανανέωση. Εάν παραλείψετε την προθεσμία, ενδέχεται να καταλήξετε σε ποινή ακύρωσης.

Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι την ανανέωση

Όλα τα τυποποιημένα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου περιέχουν μια διάταξη που σας δίνει το δικαίωμα να ακυρώσετε το συμβόλαιο σας ανά πάσα στιγμή, μόλις δοθεί η κατάλληλη ειδοποίηση στην ασφαλιστική εταιρεία. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να περιμένετε μέχρι την ώρα ανανέωσης. Η ακύρωση είναι πιο βολική στο τέλος ενός κύκλου πληρωμών. 

Με αυτόν τον τρόπο, δεν είστε υποχρεωμένοι να ασχοληθείτε με την ανάκτηση του αχρησιμοποίητου τμήματος του πληρωμένου ασφαλίστρου. Ωστόσο, εάν επιλέξετε να ακυρώσετε στη μέση ενός κύκλου, η εταιρεία θα υπολογίσει την τελευταία πληρωμή ασφαλίστρου έως την ημερομηνία ακύρωσης και θα σας επιστρέψει το υπόλοιπο. Ωστόσο, θα αφαιρεθεί ένα ειδικό “επιτόκιο” (ποινή ακύρωσης) για την καταβολή των διοικητικών δαπανών.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αλλάξετε;

Όταν αλλάζετε εταιρείες, ο νέος σας πράκτορας ή ασφαλιστής, μπορεί να εκτελέσει την αλλαγή σε μόλις μία μέρα. Θα πρέπει να δώσετε μια ημερομηνία ακύρωσης και το όνομα του πρώην ασφαλιστή. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να δείξετε στον νέο σας πράκτορα ένα αντίγραφο της σελίδας προδιαγραφών της παλιάς πολιτικής, ώστε να ταιριάξει τις απαραίτητες καλύψεις.