Αγορά Αυτοκινήτου Στην Ελλάδα Για Αλλοδαπούς

Αν σχεδιάζετε μια μετακίνηση ή ακόμη και μια μακρά επίσκεψη στην Ελλάδα, πιθανώς φαντάζεστε να κάνετε βόλτες στα νησιά με ένα από τα διάσημα μικροσκοπικά αυτοκίνητα της ευρωπαϊκής χώρας.

Αγορά Αυτοκινήτου Στην Ελλάδα Για Αλλοδαπούς

Αν και η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου ή η μεταφορά του υπάρχοντος αυτοκινήτου σας μαζί σας είναι μια επιλογή, η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι τεράστια, με τους παραθεριστές να βρίσκουν ακόμη και περιστασιακά καλύτερη προσφορά σε ένα μεταχειρισμένο όχημα από ό,τι αν έπαιρναν ένα ενοικιαζόμενο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αγορά είναι ελκυστική, αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν εξετάζετε τη μετακίνησή σας στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητο είναι πολύ μεγάλο, θα είστε κάθε άλλο παρά σε θέση να περιηγηθείτε στα βουνά στην ηπειρωτική χώρα ή στα μικροσκοπικά δρομάκια σε κάποιο από τα νησιά. Αν δεν ξέρετε να οδηγείτε αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε λίγες επιλογές – αν υπάρχουν.

Ως εκ τούτου, είναι ολοένα και πιο συνηθισμένο για τους νέους κατοίκους της Ελλάδας να επιλέγουν μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα αντί για τα παραδοσιακά αυτοκίνητα, αν και αυτά έχουν επίσης περιορισμούς. Το να τρέχετε με ταχύτητα μέσα στα σοκάκια των νησιών δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό όταν βρέχει.

Ενώ ζυγίζετε τις επιλογές σας, καλό είναι να είστε εφοδιασμένοι με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Αυτός ο οδηγός θα σας καθοδηγήσει σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το πού να βρείτε ένα όχημα, τη διαδικασία αγοράς, τον τρόπο ταξινόμησης του αυτοκινήτου σας και τυχόν ειδικούς νόμους ή υποχρεώσεις που θα συναντήσετε στην Ελλάδα.

Να Φέρω/Εισαγάγω Το Δικό Μου Αυτοκίνητο Ή Να Αγοράσω Καινούργιο Στην Ελλάδα;

Αν σκοπεύετε να στείλετε το αυτοκίνητό σας στην Ελλάδα, είστε τυχεροί. Είναι ένας κοινός προορισμός μεταφοράς, οπότε το κόστος της μεταφοράς είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τη μεταφορά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Να φέρω δικό μου αυτοκίνητο στην Ελλάδα;

Από τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε κάπου μεταξύ 1.300 και 3.700 δολαρίων, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος που έχετε και τη μέθοδο αποστολής που θα επιλέξετε.

Η πιο συχνά συνιστώμενη μέθοδος αποστολής είναι η μεταφορά με εμπορευματοκιβώτια. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητό σας προστατεύεται από τα στοιχεία της φύσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του και διατηρείται σχετικά ασφαλές από οποιουσδήποτε άλλους εξωτερικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χτυπήματα ή γρατζουνιές.

Ακόμη πιο ελκυστικό είναι ότι η μεταφορά σε εμπορευματοκιβώτιο σημαίνει ότι μπορείτε συνήθως να στείλετε περισσότερα από το αυτοκίνητό σας – μπορείτε να μεταφέρετε μαζί του και οτιδήποτε άλλο από τα υπάρχοντά σας που χωράει στο εμπορευματοκιβώτιο.

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το κοντέινερ για πολλά αντικείμενα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν θα μετακινηθεί καθώς το φορτίο μετακινείται και να επικοινωνήσετε με την εταιρεία αποστολής σας για το πόσο κοστίζει το πρόσθετο βάρος.

Δεν θα χρειαστεί να δυσκολευτείτε να βρείτε μια εταιρεία που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες σας, καθώς πολλές νέες επιχειρήσεις προσφέρουν ανταγωνιστικές επιλογές για να μεταφέρετε τα πράγματά σας από τη μια χώρα στην άλλη. Ψάξτε τριγύρω και θα βρείτε κάτι.

Πώς Αγοράζω Αυτοκίνητο Στην Ελλάδα;

 1. Προσλάβετε έναν μεταφραστή. Αν δεν μιλάτε ελληνικά, η μη γνώση της γλώσσας θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στη διαδικασία αγοράς, ειδικά αν εξετάζετε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
 2. Βεβαιωθείτε ότι τα χαρτιά σας είναι εντάξει. Αν είστε πολίτης της ΕΕ, θα πρέπει να πάρετε αριθμό φορολογικού μητρώου από την τοπική εφορία. Αν δεν είστε πολίτης της ΕΕ, θα χρειαστείτε άδεια παραμονής. Ενώ ορισμένες αντιπροσωπείες θα σας επιτρέψουν να αγοράσετε αυτοκίνητο χωρίς αυτήν, στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να την έχετε.
 3. Φέρτε στην αντιπροσωπεία την άδεια παραμονής, τον αριθμό φορολογικού μητρώου, την ταυτότητα, το συμφωνητικό ενοικίασης.
 4. Εξετάστε το ενδεχόμενο να φέρετε μετρητά. Ορισμένες αντιπροσωπείες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων δεν δέχονται πληρωμές με κάρτα.
 5. Επιλέξτε ένα αυτοκίνητο και κάντε την αγορά σας.
 6. Πληρώστε τον ΦΠΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.
 7. Επιλέξτε ασφάλεια. Κάντε κλικ εδώ: ασφάλεια αυτοκινήτου σύγκριση τιμών.

Ποιο Είναι Το Κόστος Κατοχής Αυτοκινήτου Στην Ελλάδα;

Όπως συμβαίνει παντού, οι τιμές των αυτοκινήτων στην Ελλάδα κυμαίνονται σε μεγάλο εύρος. Μια ολοκαίνουργια Toyota Corolla, για παράδειγμα, κοστίζει περίπου 18.800 ευρώ, ενώ οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ίσως μπορέσετε να πετύχετε ένα αυτοκίνητο με μόλις 800 ευρώ, αν δεν σκοπεύετε να το χρειαστείτε για πολύ καιρό.

Αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου στην Ελλάδα

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ανησυχείτε για τη βενζίνη (περίπου 1,40-2,00€ ανά λίτρο), τον έλεγχο (~50€) και την ασφάλιση, η οποία θα ποικίλλει πολύ ανάλογα με το πόσο παλιό είναι το αυτοκίνητό σας, ποια μάρκα και ποιο μοντέλο, και πού είναι ο κανονικός χώρος στάθμευσης.

Τούτου λεχθέντος, η ελληνική ασφάλεια αυτοκινήτου για το καινούργιο Toyota Corolla θα κυμαίνεται μεταξύ 110€ και 250€ το μήνα, ανάλογα με το πόσο ολοκληρωμένο πακέτο ασφάλισης θέλετε.

Πού Μπορώ Να Βρω Αυτοκίνητο (Και Πώς);

Αν θέλετε να αγοράσετε ένα καινούργιο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, η καλύτερη ιδέα είναι να αποφασίσετε ποια μάρκα και ποιο μοντέλο θέλετε και στη συνέχεια να κατευθυνθείτε κατευθείαν στην αντιπροσωπεία της συγκεκριμένης μάρκας αυτοκινήτου ή στον ιστότοπό της.

Αν, ωστόσο, ψάχνετε για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, καλό είναι να περιηγηθείτε πρώτα στο διαδίκτυο.

Οι 5 κορυφαίοι ιστότοποι για καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στην Ελλάδα είναι οι εξής:

 1. XE Automato
 2. Lalafo
 3. Automarin
 4. Autopark
 5. Auto Kinito

Πώς Μπορώ Να Πληρώσω Για Το Αυτοκίνητο;

Το πώς θα πληρώσετε για το αυτοκίνητό σας θα εξαρτηθεί από το πού θα το αγοράσετε. Πολλοί έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων δέχονται μόνο μετρητά, ενώ πολλοί έμποροι νέων αυτοκινήτων δέχονται μόνο πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Πληρωμή αυτοκινήτου

Σε περίπτωση που χρειαστεί να πληρώσετε για το αυτοκίνητό σας από λογαριασμό στο εξωτερικό – και αν ο έμπορος σας το επιτρέπει – είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε τη Wise.

Ενώ η μεταφορά από το εξωτερικό είναι δυνατή μέσω άλλων υπηρεσιών και τραπεζών, οι περισσότερες προσαυξάνουν τη συναλλαγματική ισοτιμία για να βγάλουν επιπλέον κέρδος.

Η Wise θα σας δώσει την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία της μέσης αγοράς, την ίδια που θα βρείτε στο Google, και θα σας χρεώσει μόνο μια δίκαιη και εκ των προτέρων χρέωση.

Ανεξάρτητα από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό να μάθετε ποια είναι η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία χρησιμοποιώντας έναν διαδικτυακό μετατροπέα συναλλάγματος.

Πώς Μπορώ Να Καταχωρήσω Ένα Αυτοκίνητο Στην Ελλάδα;

Εάν αγοράζετε το αυτοκίνητό σας από αντιπρόσωπο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ταξινόμηση- ο αντιπρόσωπος θα αναλάβει τη γραφειοκρατία και την ταξινόμηση για εσάς. Εάν η ταξινόμησή σας δεν γίνεται από τον πωλητή, θα πρέπει να μεταβείτε στο γραφείο ταξινόμησης οχημάτων με τα ακόλουθα έγγραφα στα χέρια σας:

 • Πρωτότυπο διαβατήριο (όχι απλώς αντίγραφο)
 • Πιστοποιητικό ιδιοκτησίας
 • Πρωτότυπη άδεια οδήγησης
 • Ελληνική άδεια παραμονής (εάν δεν είστε πολίτης της ΕΕ)

Εάν δεν έχετε ακόμη την άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να την προμηθευτείτε. Ακολουθούν τα έγγραφα που θα χρειαστείτε:

 • Αντίγραφο εγγράφων υποθήκης ή ενοικίου
 • Αντίγραφο βεβαιώσεων αποδοχών ή φορολογικών δηλώσεων
 • Υπογεγραμμένη δήλωση ότι δεν έχετε ζητήσει ποτέ στο παρελθόν ελληνική κατοικία
 • 25 ευρώ (σε μετρητά)

Τι Πρέπει Να Γνωρίζω Για Την Οδήγηση Αυτοκινήτου Στην Ελλάδα;

Η οδήγηση αυτοκινήτου στην Ελλάδα συνοδεύεται από ορισμένους επιπλέον νόμους και περιορισμούς που ίσως δεν έχετε σκεφτεί. Είναι καλή ιδέα να διαβάσετε διεξοδικά τους νόμους για να βεβαιωθείτε ότι δεν παραβιάζετε κανέναν κανόνα οδικής κυκλοφορίας ενώ οδηγείτε στην Ελλάδα.

Τι Εξοπλισμό Είναι Υποχρεωτικό Να Έχω Στο Αυτοκίνητό Μου Στην Ελλάδα;

Η ελληνική νομοθεσία απαιτεί να έχετε:

 • Έναν πυροσβεστήρα
 • Κουτί πρώτων βοηθειών
 • Ένα μπουφάν υψηλής ορατότητας
 • Προειδοποιητικό τρίγωνο
 • Ρύθμιση φώτων κεφαλής
 • Φορητό αλκοολόμετρο

Ποιους Κανόνες Οδήγησης Πρέπει Να Γνωρίζω;

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το νόμιμο όριο αλκοόλ κατά την οδήγηση στην Ελλάδα είναι μόλις 0,025%, μια μεγάλη μείωση για τους Βρετανούς και Αμερικανούς οδηγούς. Εάν έχετε την άδειά σας για λιγότερα από δύο χρόνια, το όριο αυτό μειώνεται στο 0,01%. Προσέξτε λοιπόν πόσο πίνετε πριν βγείτε στο δρόμο.

Ποιες Άδειες Οδήγησης Γίνονται Δεκτές Στην Ελλάδα;

Γίνονται δεκτές άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί στην ΕΕ ή τον ΕΟΧ. Ωστόσο, εάν η άδεια οδήγησής σας έχει εκδοθεί εκτός αυτής της περιοχής – θα χρειαστείτε επίσης έγκυρη διεθνή άδεια οδήγησης (IDP).

Συνήθως μπορείτε να αποκτήσετε την IDP στο ίδιο μέρος που αποκτήσατε την άδειά σας. Για τους πολίτες των ΗΠΑ, για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε τη δική σας στο DMV.

Υπάρχουν Αξιόπιστες Υπηρεσίες Βοήθειας;

Αν και η οδική βοήθεια είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα, θα πρέπει να βρείτε μια τοπική εταιρεία που μπορεί να είναι εκεί γρήγορα, ανεξάρτητα από το πού μένετε. Συνιστάται να αναζητήσετε έναν πάροχο στην περιοχή σας και, στη συνέχεια, να έχετε τον αριθμό του στο όχημά σας.

Επίλογος

Με αυτά, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Ανεξάρτητα από το αν προτιμάτε ένα μεταχειρισμένο ή καινούργιο αυτοκίνητο, ένα μοτοποδήλατο, ένα φορτηγάκι ή μια μοτοσικλέτα, θα έχετε σίγουρα πολλές επιλογές.

Καλή τύχη στην αγορά του αυτοκινήτου σας στην Ελλάδα!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *